Zorginstellingen kunnen veel geld besparen door inkoopsamenwerking. Dit is gebleken uit een samenwerking tussen acht ziekenhuizen in Nederland. Door de handen ineen te slaan hebben zij in 3,5 jaar tijd een bedrag van maar liefst 21 miljoen euro weten te besparen. De inkoopuitgaven konden sterk worden teruggedrongen, voornamelijk door een intensieve samenwerking te realiseren met de industrie.
De deelnemende ziekenhuizen waren Deventer Ziekenhuis, Bernhoven, ziekenhuis Gelderse Vallei, ziekenhuis St. Jansdal, VieCuri Medisch Centrum, Bravis Ziekenhuis, ziekenhuisgroep Twente en Jeroen Bosch ziekenhuis. Zij verenigden zich in de InkoopAlliantie Ziekenhuizen (IAZ). In dit artikel lees je wat zij hebben gedaan om geld te besparen op hun inkoop.
Geen besparing op de kwaliteit
Vanzelfsprekend komt er direct de gedachte bovendrijven dat de ziekenhuizen dan wel zullen hebben bespaard op de kwaliteit om in de prijs te kunnen besparen. Niets is minder waar. De ziekenhuizen hebben kwalitatief hoogwaardige producten én innovaties ingekocht, zodat de beste zorg verleend kan worden aan de patiënten. De besparing is ontstaan door goede afspraken met leveranciers te maken. Deze slimme afspraken zorgden niet alleen voor een verbetering van de zorg met de juiste middelen, maar uiteindelijk ook voor een flinke
kostenbesparing op de inkoopuitgaven.
Vaste leveranciers bij ziekenhuizen
Veel ziekenhuizen zijn niet sterk in het realiseren van kostenbesparingen op het vlak van inkoop. Dit heeft in de meeste gevallen te maken met langlopende contracten die standaard ieder jaar worden verlengd. Door de jaarlijkse inflatie is het lastig voor een
ziekenhuis om bij hun huidige leverancier vervolgens om korting te gaan vragen. Door jaarlijks te kijken naar andere aanbieders in de markt kun je scherp blijven inkopen.
Een andere aanpak is door als ziekenhuis niet de productuitvraag bij 1 leverancier te doen maar de specificaties waaraan het moet voldoen bij meerdere leveranciers in te dienen. Hierdoor hou je de leveranciers scherp en krijg je de beste prijs van het product voor je zorginstelling.
Waardegedreven inkoop
Inkopers zouden samen met de interne klant met de kennis van het product moeten optrekken, zodat er effectiever kan worden ingekocht. Hierbij moeten ziekenhuizen ervoor zorgen dat zij zich op de waarde gedreven inkoop toeleggen. Waardegedreven inkopen komt erop neer dat ziekenhuizen samen met leveranciers de waarde (kwaliteit versus kosten) gaan verhogen voor de patiënt.
De nadruk ligt dan niet meer op de prijzen, maar op partnership en zorguitkomsten. Deze vervolgstap vergt een upgrade van het kennisniveau van inkopers en samenwerking tussen ziekenhuizen. Samenwerking is nodig om de schaal te bereiken die nodig is om de benodigde kennis op te bouwen. Van daaruit kunnen ziekenhuizen met leveranciers nieuwe vormen van zorg ontwikkelen en het totale zorgpad van de patiënt opnieuw ontwerpen
Een frisse blik nodig?
Ook jouw zorginstelling kan flink besparen op de inkopen. Het kan al helpen om meer samen op te trekken om er zo voor te zorgen dat de inkopers meer kennis van producten hebben.
Zorgzorro biedt jou de professional die je kan ondersteunen, helpen en leren. Neem eens vrijblijvend
contact op of kijk direct online naar onze
mogelijkheden.