Kosten besparen in de zorg? Kijk kritisch naar de inkoop
Wanneer er optimaal gebruik zou worden gemaakt van inkoopsamenwerkingen, dan zou de gemiddelde zorginstelling miljoenen euro’s kunnen besparen op jaarbasis.
Een inkoopsamenwerkingsverband voor de zorgsector, Intrakoop, heeft onderzoek gedaan naar mogelijke besparingen in de zorg. De cijfers liegen er niet om. Wanneer er optimaal gebruik zou worden gemaakt van inkoopsamenwerkingen, dan zou de gemiddelde zorginstelling miljoenen euro’s kunnen besparen op jaarbasis.

Hierbij gaat het enkel om besparingen die mogelijk zijn door gebruik te maken van inkoopsamenwerkingsverbanden en niet over de mogelijke besparingen die zorginstellingen intern nog kunnen doen. Zorgzorro geeft je 5 aandachtspunten in het besparingsproces.

1. Voorraad optimaliseren

Voorraadbeheer is in lang niet alle zorginstellingen optimaal. Door goede aandacht te besteden aan de voorraden – en deze effectief en met regelmaat te optimaliseren – kan er goed worden bespaard. Kijk naar de breedte en diepte van je assortiment, heb je al die verschillende “smaken” nodig? Hou niet teveel voorraad aan als de leverancier dagelijks komt leveren. Ook voorraad houden kost jouw organisatie geld. Maak eerst op wat er is voordat je overgaat op nieuwe producten.

2. Wie mag inkopen?

De inkoop is niet overal hetzelfde geregeld. Soms wordt de inkoop door een enkele inkoper gedaan en in bepaalde gevallen kan een groot deel van de medewerkers bestellingen invoeren voor de inkoop. Niet alle inkopen worden gecontroleerd, zeker niet in dit laatste geval. Door duidelijk te stellen wie de inkopen doet en de inkopen te controleren kan er veel worden bespaard. Dat kan soms al heel makkelijk ingeregeld worden door intern een eenvoudig inkoopbeleid te maken en/of door een eenvoudig bestelsysteem te hanteren.

3. Onderhandelen scheelt geld

Veel zorginstellingen maken afspraken met leveranciers bij aanvang van de samenwerking. Vervolgens wordt er nooit meer naar deze afspraken gekeken, het afgesloten contract wordt niet gemanaged en de leverancier wordt niet beoordeeld op zijn prestaties. Als je je contracten goed beheert (in een systeem zet dat een alert stuurt wanneer het contract gaat verlopen) kun je je op tijd voorbereiden om met de leverancier te onderhandelen.

4. Geen lange contracten aangaan

Lange contracten zorgen er niet alleen voor dat je zeker bent van een vaste leverancier, maar zij zorgen er ook voor dat je vast zit aan prijzen. Dit pakt lang niet altijd in het voordeel van de zorginstelling uit. Je kunt met een lang contract niet zomaar overstappen naar een voordeligere partij. Kijk samen met je financiële afdeling (of inkoopafdeling) welke leveranciers de grootste zijn, sluit met deze leveranciers in ieder geval geen contracten af van meer dan 2 jaar en ga na die twee jaar opnieuw om de tafel met je leverancier: dat levert besparingen op!

5. Hergebruik of eenmalig?

Veel zorginstellingen kiezen voor producten die kunnen worden hergebruikt (re-usables). Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan instrumenten en hulpmiddelen In de basis zijn deze producten voor hergebruik goedkoper dan gelijke producten die eenmalig worden gebruikt. Echter, wanneer de totale kosten bekeken worden, dus de kostprijs én de kosten voor onder meer het ophalen, wassen en retourneren van deze spullen, dan zou de variant voor eenmalig gebruik ook voordeliger kunnen zijn.

Een objectieve blik

Soms is een objectieve blik nodig om te zien waar de bespaarmogelijkheden liggen. Je kunt bij Zorgzorro terecht voor de juiste professional om de inkoop eens onder de loep te nemen. Bekijk online de mogelijkheden of neem eens contact met ons op voor meer informatie.

De sleutel naar verbinding tussen
professional & organisatie