Reorganisatie of fusie van een zorginstelling is niet altijd te voorkomen. Soms is het nodig om de zaken anders vorm te geven om vooruit te kunnen. Een reorganisatie is vaak niet makkelijk en brengt veel stress met zich mee wanneer het niet goed volgens plan gaat. Juist daarom is het zo belangrijk om een goede strategie te hebben voor je begint.
Reorganisatie voordelen
Er wordt niet zomaar gekozen voor een reorganisatie. In de meeste gevallen is het zo dat de zaken niet soepel verlopen wanneer er een reorganisatie in jouw zorginstelling moet plaatsvinden. Een reorganisatie kan ervoor zorgen dat de processen soepeler, sneller en effectiever verlopen. In de meeste gevallen wordt er voor een reorganisatie gekozen wanneer de huidige gang van zaken de financiën niet ten goede komen.
Reorganisatie kan dan ook nodig zijn om de zorginstelling financieel gezond te maken of te houden.
Strategie bij reorganisatie
Door een sterke strategie vooraf te maken en je daaraan te houden kan de reorganisatie goed verlopen. Hierdoor kan de hinder van de reorganisatie tot een minimum worden beperkt. Het is goed om een stappenplan te maken waarin minimaal de volgende stappen zijn opgenomen:
- De noodzaak helder maken
- Medewerkers inlichten
- Een sociaal plan
- Plan van uitvoering
- Diverse evaluatiemomenten
Valkuilen reorganisatie
Wanneer de regels met betrekking tot adviesvragen niet nauwkeurig worden opgevolgd, dan kan de ondernemingsraad zich tijdens de reorganisatie gaan verzetten. Dit is één van de meest voorkomende valkuilen. Een andere frequente valkuil is dat er geen tussentijdsopzegbeding in het arbeidscontract is opgenomen van medewerkers die door de reorganisatie ontslagen moeten worden. Controleer deze aspecten dus goed vooraf.
Hulp nodig?
Is er een reorganisatie in jouw zorginstelling nodig en kun je hier ondersteuning bij gebruiken? Huur een professional van
Zorgzorro in. Zoek via onze website naar de
juiste professional of neem vrijblijvend
contact met ons op voor meer informatie en advies.