Nijpende thuiszorg situatie op platteland
De thuiszorgsituatie op het platteland wordt steeds nijpender. Er zijn onvoldoende mensen om zorg aan huis te verlenen.
De thuiszorgsituatie op het platteland wordt steeds nijpender. De Oirschotse huisarts Remco Kastelijns ziet het met lede ogen aan: "Het is wachten totdat het echt vastloopt." Ouderen die pas 's middags worden geholpen met hun steunkousen, ouderen die langdurig op hun medicijnen moeten wachten of die niet het ziekenhuis kunnen verlaten omdat er geen thuiszorg beschikbaar is. Dergelijke situaties komen steeds vaker ook in dorpen voor, aldus Kastelijns.

Meer werk met minder personeel

Kastelijns wijt de druk op de thuiszorg vooral aan het feit dat er meer werk gedaan moet worden met minder personeel. Zo voelde een thuiszorgorganisatie in het dorp zich gedwongen tot een zorgstop. Niet van harte, aldus Kastelijns: "De medewerkster zei het met schroom. Medewerkers in de thuiszorg hebben hart voor de zaak en laten mensen die hulp nodig hebben, niet graag in de kou staan."
 
Ook andere thuiszorgorganisaties in Oirschot hikken tegen een zorgstop aan. Volgens Joyce van Rooij, wijkverpleegkundige in Oirschot, zijn er gewoon niet genoeg mensen om de groeiende vraag het hoofd te bieden: "Je voelt de druk dan oplopen. In de zomermaanden is er elk jaar sprake van een personeelstekort. Na afloop denk je dan: niet weer zo'n zomer, maar het jaar daarop is het nog erger."

Gevolg van bezuinigingen

Het bezettingstekort geldt niet alleen voor de thuiszorg, maar ook voor de mantelzorg. Soms zit de familie volgens Van Rooij met de handen in het haar. "Probeer het nog even", krijgen de mantelzorgers dan te horen. Het tekort brengt met zich mee dat mantelzorgers overbelast raken en dat ouderen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.
 
Kastelijns wijt het aan de bezuinigingen op de zorg van de afgelopen jaren: "De gevolgen komen nu overduidelijk aan de oppervlakte." Toch is het probleem niet direct op te lossen. Werken in de zorg zal bovenal weer aantrekkelijk gemaakt moeten worden, aldus de huisarts. Bovendien zal de zorg slimmer en efficiënter moeten worden ingericht. Tot zolang blijft het "roeien met de riemen die we hebben".

Ondersteuning nodig?

Kan uw thuiszorgorganisatie extern advies gebruiken om deze problemen op te lossen? Zorgzorro biedt advies en ondersteuning in tijden van verandering. Neem vrijblijvend contact met ons op!

De sleutel naar verbinding tussen
professional & organisatie