Verzuimpercentage in de zorg blijft hoog
Ziekteverzuim in de zorg is hoger dan het landelijk gemiddelde. Wat is eraan te doen?
Het ziekteverzuim in de branche van gezondheid en welzijn lag in het eerste kwartaal van 2017 op een percentage van 5,1 procent (cijfers CBS). Het gemiddelde ziekteverzuimpercentage is 3,7 waarmee het ziekteverzuim in de zorg significant hoger is. Hoe komt dit en wat is eraan te doen?

Hoog ziekteverzuim in de zorg

De hoogte van het ziekteverzuim in de zorg staat op nummer twee van alle sectoren, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in juni. In het eerste kwartaal van juni was het ziekteverzuim gemiddeld 5,1. Van alle duizend te werken dagen zijn er met het percentage van 3,7 in dat geval 37 dagen verzuimd in verband met ziekte.

Het ziekteverzuim in de Nederlandse zorg is al jarenlang hoger dan gemiddeld, maar met uitzondering van het jaar 2005 is het verschil nog nooit zo groot geweest als nu. In verpleeg- en verzorgingshuizen was het verzuimpercentage het opvallendst: 5,1 procent. Daarnaast was ook in de maatschappelijke dienstverlening het verzuimpercentage afgelopen kwartaal 5,3 procent. 

Oorzaken van het hoge ziekteverzuim

De oorzaken liggen met name op twee vlakken. Zo hebben medewerkers in de zorg vaker te maken met onregelmatige werktijden en nacht - of weekenddiensten. Dit is een grote fysieke belasting. De mentale belasting heeft vooral te maken met het feit dat de doelgroepen vaak kwetsbaar, onzeker of verdrietig zijn.

Daarnaast krijgt personeel in de zorg regelmatig te maken met agressie van cliënten, wat een zware emotionele belasting is. Het is een feit dat relatief veel medewerkers in de zorg zich om 'werkgerelateerde redenen' ziek melden. Deze 'werkgerelateerde redenen' hebben in de meeste gevallen betrekking op de psychosociale belasting van het werk. 

Oplossingen

Tot een oplossing voor dit probleem komen is niet eenvoudig. Wél is duidelijk dat het in de zorg extra belangrijk is dat de werkdruk bespreekbaar wordt gemaakt. Een open werksfeer en een organisatie die goed toeziet op veilig en gezond werken is een sterke basis om een hoog ziekteverzuim te voorkómen.

Ziekteverzuim verlagen

Heeft jouw zorginstelling te maken met een te hoog ziekteverzuim? Neem contact op met Zorgzorro. Onze experts komen graag met jou in gesprek om te bespreken hoe dit komt en wat een plan van aanpak is om dit op te gaan lossen. 

De sleutel naar verbinding tussen
professional & organisatie